پلیمر TPE چیست؟
پلیمر TPE همان الاستومر ترموپلاستیک (TPE) است. این پلیمرها نوعی پلیمر انعطافپذیر با ویژگیهای ترموپلاستیک و لاستیکی هستند و در زمینههای گستردهای بکار میروند. برخی از کاربردهای پلیمر TPE عبارتند از: ساخت مواد سقف، کاتتر و دستگاههای پزشکی، نوار عایق سازی، درزگیر در و پنجره، زیره کفش و ….
به طور کلی، پلیمر TPE به تنهایی نیز قابلاستفاده است اما در صورتی که بخواهید مقاومت در برابر ضربه را افزایش دهید، بهتر است آن را با دیگر ترموپلاستیکها ترکیب کنید.
مزایا و معایت پلیمر TPE چیست ؟
TPEها خانوادهای از مواد لاستیک مانند هستند که ویژگیهای لاستیک را همراه با قابلیت بازیافت و مزیت انعطاف پلاستیک به صورت یکجا دارند. در ادامه مزایا و معایب این نوع پلیمر را بررسی میکنیم.
برای خرید دستگاه تزریق پلاستیک رومیزی روی لینک کلیک کنید.
مزایای پلیمر TPE
- کشسانی بالایی دارد و در برابر پارگی مقاوم است.
- در برابر مواد شیمیایی مقاومت بالایی دارد و به خوبی رنگ میگیرد.
- انعطاف پذیری پلیمر TPE بسیار بالا است و در برابر فشار و پرس از خود مقاومت نشان میدهد. انعطاف خوب این پلیمر باعث میشود بعد از کشش به حالت اولیه خود بازگردد.
- این پلیمر را میتوان ذوب و بازیافت کرد. بر خلاف بسیاری از اشکال دیگر پلاستیک، پلیمر TPE را میتوان در طی فرآیند ذوب اصلاح کرد.
- پلیمر TPE مقاومت بسیار بالایی در برابر خستگی خمشی دارد. به همین دلیل به راحتی میتوان آن را به اشکال مختلف درآورد و قالب زد.
- TPE چرخه تولید کوتاهتر و بهرهوری بالاتری دارد
- استفاده از این پلیمر باعث میشود هزینه قطعات تمام شده پایینتر شود
- این نوع پلیمر خواص عایق الکتریکی عالی دارد
- موارد غیرسمی و ایمن این پلیمر به محیط زیست آسیب نمیرساند.
معایب پلیمر TPE
- این پلیمر به برش حساسیت بالایی دارد.
- در دمای خیلی بالا به صورت محدود میتوان از آن استفاده کرد. مقاومت حرارتی TPE به خوبی لاستیک نیست و خواص فیزیکی آن با افزایش دما بسیار کاهش پیدا میکند.
- هزینه مواد اولیه آن به ازای هر کیلوگرم در مقایسه با ترموست بالاتر است.
- در برابر آروماتیکها مقاومت پایینی دارد.
انواع پلیمر TPE
کوپلیمرهای بلوکی استایرنیک (TPE-S)
SBS بر اساس کوپلیمرهای بلوک دو فاز با بخشهای سخت و نرم است. بلوکهای انتهایی استایرن خواص ترموپلاستیک و بلوکهای میانی بوتادین خاصیت الاستومری دارد. SBS احتمالاً بالاترین حجم ماده TPE-S تولید شده است و معمولاً در کفش، چسبها، قیر و غیره بکار میرود.
پلی الفینهای ترموپلاستیک (TPE-O یا TPO)
این مواد ترکیبی از پلی پروپیلن (PP) و لاستیک EPDM غیر متقاطع هستند. این نوع پلیمر در کاربردهایی که نیاز به افزایش چقرمگی نسبت به کوپلیمرهای PP معمولی وجود دارد، مانند سپرهای خودرو و داشبورد استفاده میشوند.
برای دریافت خدمات تزریق پلاستیک در تهران و کرج روی لینک کلیک کنید.
ولکانیزههای ترموپلاستیک (TPE-V یا TPV)
این نوع پلیمر ترکیباتی از لاستیک PP و EPDM هستند که به طور دینامیکی ولکانیز شدهاند. از این نوع پلیمر TPE برای مهر و موم خودرو، آببندی لوله و سایر کاربردها که در آن مقاومت حرارتی تا ۱۲۰ درجه سانتیگراد مورد نیاز است، کاربرد دارد.
پلی یورتانهای ترموپلاستیک (TPE-U یا TPU)
پلی یورتانهای ترموپلاستیک برپایه انواع پلی استر یا پلی اتر یورتان هستند و در کاربردهایی استفاده می شوند که یک محصول به استحکام در برابر پارگی عالی، مقاومت سایشی و مقاومت در برابر خستگی خمشی نیاز دارد. به عنوان مثال میتوان به زیره کفش، کمربند صنعتی، چکمههای اسکی و سیم و کابل اشاره کرد.
برای خرید دستگاه تزریق پلاستیک کوچک روی لینک کلیک کنید.
کوپلی استرهای ترموپلاستیک (TPE-E یا COPE یا TEEE)
کوپلی استرهای ترموپلاستیک در مواردی که افزایش مقاومت شیمیایی و مقاومت حرارتی تا ۱۴۰ درجه سانتیگراد مورد نیاز است استفاده میشود. این مواد همچنین مقاومت خوبی در برابر خستگی دارند و در برابر پارگی مستحکم هستند و بنابراین در کاربردهای خودرویی استفاده میشوند.
برای تولید قطعات کوچک پلاستیکی روی لینک کلیک کنید.
پلیمر قابل پردازش مذاب (MPR)
پلیمر قابل پردازش مذاب برای کاربردهای سختتری طراحی شده است که نیاز به مقاومت شیمیایی، به ویژه مقاومت در برابر روغن و گریس دارند. این نوع پلیمر دارای خواصی شبیه به خواص لاستیک ولکانیز شده است. از MPR در اجزای خودرو، مانند عایقهای آب و هوا، و دستگیرهها بکار میرود.
اگر به دنبال سرمایه گذاری با 300 میلیون هستید روی لینک کلیک کنید.
آمیدهای بلوک پلی اتر ترموپلاستیک (TPE-A)
آمیدهای بلوک پلی اتر ترموپلاستیک مقاومت حرارتی و شیمیایی خوبی دارند و به راحتی به پلاستیکهای پلی آمید متصل میشوند. از این نوع پلیمر TPE برای تولید پوشش کابل و اجزای هوافضا استفده میشود.